سندرم پای بیقرار که به آن (RLS) نیز گفته میشود، نوعی اختلال سیستم عصبی و خواب به حساب میآید و دلیل اینکه به این سندرم اختلال خواب گفته میشود چون هنگام خوابیدن و یا استراحت فرد مبتلا این اتفاق می افتد که احساس ناخوشایندی و بیقراری را در اندامها وپاها وانگشتان پا بوجود میآورد .
فرد مبتلا به این بیماری در پاهای خود احساس ناخوشایندی،ناراحتی در حرکتهای غیر قابل کنترل و غیر ارادی ، تکان دادن مکرر پاها و انگشتان پا تجربه میکند.
این حالت در شب و هنگام خواب یا استراحت و دراز کشیدن ویا نشستن رخ میدهد و باعث بی خوابی در فرد مبتلا میشود و بخاطر همین این بیماری در دسته بیماریهای اختلال خواب بهشمار میرود وجالب اینکه در عصر یا شب در فرد مشهودتر هست واین علائم صبحها از بین میرود و فرد اکثرأ صبحها میتواند بهراحتی بخوابد و استراحت نماید .
سندرم پای بیقرار بخاطرمشکلاتحرکتی و خواب که برای فرد ایجاد میکند موجب افسردگی و اضطراب واسترس و ناراحتیهای روحی و روانی در فردمیشود.
هرچه مدت طولانیتری این شرایط را در اندامهای بدنی به ویژه پاها داشته باشید، مشکل شما روز به روز وخیمتر میشود و حتی ممکن است که این بیماری به بقیه اندامهای بدن مثل انگشتان دست ، مچ دست، گردن و بازوها نیز گسترش پیدا کند.
شدت وجود این بیماری در بدن از خفیف تا شدید متغییر میباشد و خبر خوبی که وجود دارد این هست افرادی که درگیر این بیماری هستند اگر ابتدای بروز بیماری متوجه حضور سندرم در بدن خود شوند و این بیماری را پیگیری نمایند به راحتی میتوانند در منزل به درمان بپردازند.
منشأ وجود این بیماری در بدن از ترکیب عوامل روانی و جسمی بوجود میآید که عوامل روان، مخصوصا درگیری فرد با شرایط استرس و اضطراب و تنشهای روانی روزانه ومحیطی و افسردگیهای قدیمی و استرس پس از ضربه بسیار تاثیرگذار است.
اگر در خود یا عزیزانتان به علائمی که در بالا گفته شد برخورد کردید ابتدا حتما موضوع را با یک درمانگر و روانشناس در میان بگذارید تا دلیل وجود بیماری ریشه یابی شود و پس از بررسی وتشخیص روانشناس به توصیههایی که عنوان میشود توجه کنید تا بتوانید در کوتاهترین زمان ممکن از این بیماری جلوگیری و یا درمان کنید.
منشأ و ریشه وجود اکثر بیماریهای مرتبط با مغز بخاطر اختلال در روان و مغز میباشد که بیشتر وقتها با کمک از روانشناس متخصص در این حوزه میتوانید مشکل را بهراحتی ودر کوتاهترین زمان ممکن حل و درمان کنید .
دکتر ماندگار در حوزهی فردی بصورت تخصصی مشغول به فعالیت هستند که در سریعترین زمان ممکن میتوانید بصورت تلفنی ، حضوری و آنلاین با اقای دکتر ارتباط گرفته و به حل مشکل بپردازید
دلایل بوجود آمدن سندرم پای بیقرار از نگاه دکتر ماندگار:
- بارداری و افسردگی های قبل وبعد از بارداری
- مصرف برخی از داروها
- استرس و اضطراب
- اعتیاد
- سبک زندگی ناسالم
- داشتن شغلهایی که باعث بیدار ماندن در طول شب میشود
- بیماریهایی چون پارکینگسون، بیماران کلیوی،دیابت و نوروپاتی محیطی، کمبود و فقر آهن در بدن
- مشروبات الکلی
- شواهد قابل توجهی نیز وجود دارد که نشان میدهد وجود این بیماری مربوط به اختلال درعملکرد یکی از بخشهای مغز است
- الگوی ژنتیکی غیر قابل شناسایی
- بیماری MS
- آسیب رگهای مغزی
- ضایعات طناب نخاعی
علائم سندرم پای بیقرار چیست؟
حرکت دادن غیر قابل کنترل پاهاو انگشتان پا،سوزن سوزن شدن، بیقراری، گرفتگی، کشش، حس اینکه چیزی روی پاها میخزد، ناراحتی، احساس درد و خارش، احساس داغی در پاها و یا مچ پا تا زانو،مشکلات یا حوادث دوران کودکی که به شکل تروما در بدن ظاهر میشود،استرس محیط کار، اضطرابهای روزمره،علائم گفته شده شایعترین علائمی بود که افراد مبتلا به این سندرم، در خود مشاهده کرده بودن و طی تشریح بالینی از این افراد بدست آوردیم.تعداد ابتلایان به این سندرم در خانمها و افراد میانسال شایعتر است.
با دیدن علائم سندرم پای بیقرار به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر علائم سندرم پای بیقرار رو در خود یا اطرافیانتون دیدین، میتوانید برای تسریع درمان، به دکترروانشناس یا دکتر روانپزشک مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که اگر تمایل به درمان بدون دارو دارید حتما به روانشناس متخصص که در این حوزه به صورت تخصصی فعالیت دارند مراجعه کنید در غیر اینصورت و تمایل شما به دارو درمانی بسته به نوع و شدت بیماری، میتوانید ارجاع به دکتر روانپزشک به جهت تجویز دارو ودرمان این بیماری داشته باشید.
البته که این مشکل علتهای مختلفی دارد، اما بیشترین علتی که باعث بروز آن میشود استرس و اضطراب و افسردگی و بیماریهای روحی و روانی است.
برای درمان استرس و اضطراب باید به دکتر روانشناس مراجعه کنید. مخصوصا در مواردی که این حالت شدت پیدا میکند یا باعث بروز علائم دیگری در بدن میشود.
چه داروهایی برای درمان سندرم پای بیقرار تجویز میشود؟
- داروهای افزایشدهنده دوپامین در مغز مثل روپیرینول، روتیگوتین، پرامیپکسول
- داروهای که بر روی کانالهای کلسیمی تاثیر گذار هست مثل گاباپنتین اناکاربیل، پرگابالین
- اپیوئیدها مانند استامینوفنها و کدئینها
- داروهای شلکننده عضلات و خوابآورها
- داروهای دسته آرامبخش
راههای درمان سندرم پای بیقرار به توصیه دکتر ماندگار:
انتخاب روش درمانی مناسب به عوامل مختلفی مثل شدت وزمان حضور بیماری، سن بیمار، بیماریهای همراه (به عنوان مثال، درد در نواحی دیگر بدن، افسردگی،افسردگی پس از زایمان، خودکشی ناموفق، اضطراب، سابقه اختلالات کنترل تکانه، وراثت، بیماری خانوادگی و …)، عوارض جانبی دارو، اعتیاد ومصرف بیش از حد الکل و…. دارد.
اهداف درمانی برای سندرم پای بیقرار شامل مواردی هست که در ادامه گفته میشود.
کاهش یا از بین بردن علائم سندرم پای بیقرارمنوط به بهبود عملکرد روزانه و سبک زندگی و کار و خواب و کیفیت زندگی است.
در بیماران با علائم خفیف درمانهای غیر دارویی امکان پذیر هست و در بیمارانی که علائم شدیدتری دارند بهتر هست اقدامات دارویی بررسی شود زیرا ممکن است نیاز به داروبهترین گزینه درمان محسوب شود.
به طور کلی هر چقدر که سندروم پای بی قرار زودتر تشخیص داده شود شدت آن خفیفتر بوده و در مرحله ابتدایی قرار دارد و راحتتر و سریعتر قابل درمان خواهد بود تا اینکه نسبت به علائم بی تفاوت بوده و مجبور به دارو درمانی و روان درمانی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری باشیم وسپس اقدامات سختتر برلی درمان که مسیری پر چالش و سخت خواهد بود.
توصیه به شما عزیزان این هست که در گام ابتدایی به جهت تشخیص حتما از روانشناس کمک بگیرید تا بتوانید در مسیری درست برای درمان پا بگذارید و با دانستن دلیل این بیماری اقدام به درمان نمایید.
کلینیک روانشناسی ماندگار به صورت کاملا حرفهای در این حوزه فعالیت دارد که شما همراهان گرامی میتوانید با ارتباط مستقیم با همکاران و کلینیک بصورت تلفنی و حضوری وآنلاین گام اول درمانی را بردارید.
همراه شما هستیم و تخصصیترین کمکها و راهکارها رومیتوانید از تیم مجرب و حرفهای ماندگار بخواهید.
بدون دیدگاه