در بدو ورود به برخی مشاغل و فعالیت ها دوره و کارگاه هایی در جهت افزایش توانایی و آشنایی هرچه بیشتر با مسائل و روند امور صورت می پذیرد. اغلب از آن تحت عنوان دوره آموزشی سربازی یا کارآموزی یاد می شود. هدف از این دوره ها بیشتر نمودن بازدهی فرد و سرعت بخشیدن به روند امور می باشد. بسته به سختی و نیاز طول این دوره ها متفاوت و متغیر است. یکی از این موارد مربوط به خدمت سربازی می باشد.
سربازان قبل از انجام طرح تقسیم و ورود به یگان مورد نظر، برخی آموزش ها را بایستی فرا بگیرند. این آموزش ها سبب یادگیری امور و سازگاری با محیط نظامی می شود.
نسبت به مطالعه آن اقدام نموده و مطمئن باشید که در راحت سپری شدن این بازه دوماهه، که به دلیل کرونا به 6-4 هفته کاهش یافته، موثر واقع خواهد شد. در صورت وجود هرگونه سوال تا پایان مقاله با راز ماندگار در ارتباط باشید.
دوره آموزشی سربازی چیست؟
مطابق قانون، بازه ای دوماهه قبل از حضور در یگان که جزء خدمت محسوب می شود. ستاد کل نیروهای مسلح برای این دوره برنامه ریزی متناسبی بر اساس نیازها قرار داده است. از این برنامه تحت عنوان برنامه سین یاد می شود. البته لازم به ذکر است که بسته به نوع نیرو از قبیل زمینی، هوایی و دریایی آموزش های مختلفی در نظر گرفته می شود. در این مقاله سعی داریم به موارد مشترک و اندکی متفاوت بین نیروها بپردازیم. که این موارد عبارت اند از:
- تقسیم بندی وظایف بین سربازان
- آموزش نظم و انظباط فردی
- انجام نظافت
- آموزش مباحث نظامی و عقیدتی
- آموزش رژه
- اسلحه شناسی
- میدان تیر
- مراسم صبحگاه
- آموزش و انجام نگهبانی
و…
نکته: در مطالب این مقاله از تجربیات شخصی در دوره آموزشی بهره برده شده و مطابق واقعیت می باشد.
روز اول دوره آموزشی سربازی
مشمولان بعد از رسیدن روز اعزام در روز اول دوره آموزشی در محل مشخص شده در برگه جمع می شوند. بعد از انجام امور مربوط به بازرسی توسط دژبانی افراد به محل مشخصی همراهی شده و تقسیم بندی ابتدایی بین گروهان های موجود صورت می پذیرد.(از قبل در برگه اعزام نوع نیروی شما از نظر ارتش، سپاه و ناجا مشخص شده است)
بعد از انجام تقسیم بندی بین گروهان، نوبت به دریافت جیره سربازی است. توسط مسئول همراهی و موارد ذیل را دریافت می نمایید:
- لباس نظامی کامل (در صورت لزوم اور و دستکش)
- پوتین
- کلاه نظامی و پشمی
- لوازم بهداشتی نظیر شامپو، صابون، لیف و…
- حوله صورت و حمام
- ملافه برای بالش و تشک خواب
- لباس های زیر از قبیل زیر پیراهن
- جوراب
- واکس و فرچه
- دمپایی
- دو عدد پتو
- کوله پشتی نظامی
- مواد لباسشویی
- مسواک و خمیر دندان
- ساق بند
نکته: در برخی از موارد بعد از تحویل وسایل، دو یا سه روز فرصت برای سایز بندی لباس و برخی امور دیگر داده می شود. این مورد بسته به نیرو و فرمانده مسئول دارد.
نکته: در اغلب موارد در بدو ورود سربازان به دوره آموزشی توسط پایگاه مراسمی تحت عنوان سرباز سلام انجام می شود. که هدف صحبت فرمانده با سربازان جدیدالورود دوره آموزشی سربازی و انجام برخی توضیحات است.
در اغلب موارد لازم است برخی موارد مرتبط با لباس نظامی توسط مشمول تهیه شود. این موارد عبارت اند از:
- اتیکت برای پیراهن و کفش
- کش جهت گتر ساق بند
- قاشق و چنگال
- لیوان
- کارت تلفن
- پول نقد فقط به میزان نیاز
- مدارک شناسایی متعلق به خود و خانواده در صورت متاهل بودن
- داروهای خاص مورد نیاز در صورت داشتن بیماری
نکته: اتیکت تکه ای کاغذ مستطیلی شکل است که اسم شما روی آن نوشته شده و بر روی پیراهن قرار می گیرد. در زمان نماز و مراسماتی که پوتین در آورده می شود نیز در کنار کفش، جهت عدم جابجایی و اشتباه شدن، قرار می یابد.
تقسیم بندی وظایف بین سربازان
بعد از انجام مراسم، سربازان در اختیار فرمانده دوره آموزشی قرار گرفته و بعد از پاره ای توضیحات، تقسیم وظایف صورت می پذیرد. افراد در چند گروه مسئول امور یا بخش هایی می شوند. بخش ها عبارت اند از:
- ناهار خوری از قبیل تقسیم غذا و نظافت ناهارخوری
- منشی ها که معمولا بین 5-2 نفر هستند.
سایرین برای نظافت های صبحگاهی موقعیت های مختلف پایگاه یا بخش دوره آموزشی تقسیم می گردند. موقعیت های از قبیل صبحگاه، محوطه آموزشی، سرویس بهداشتی و سایر قسمت های موجود.
علاوه بر آن بر حسب نیاز فرمانده دوره آموزشی بین 5-2 دژبان از بین خود سربازان برای برقراری بیشتر نظم انتخاب می شوند. ویژگی های نظیر قد بلند و… احتمال انتخاب را افزایش می دهد.
نکته: در همان روز یا روزهای ابتدایی فرمانده تخصص و حرفه سربازان را جویا می شود. تا به طور مستمر و مفید از وجود آنان بهره برده شود.
نکته مهم: معمولا توصیه می شود حتی در صورت داشتن حرفه بیان نشود زیرا فعالیت هایی به شما محول خواهد شد. به عنوان مثال به نقاش مسئولیت رنگ آمیزی چند اتاق یا آسایشگاه داده می شود.
البته در نظر داشته باشید انجام این امور بنابه تشخیص فرمانده از تشویقی بهره مند خواهد بود. و امکان معاف بودن از رژه و امور دشوار دیگر وجود دارد.
نکته: توجه داشته باشید که در صورت غیبت غیرموجه و بیش از حد در دوره آموزشی امکان تجدید دوره وجود دارد. تجدید دوره به معنی از سر گیری این دوره می باشد. و علت آن نقص در آموزش های فراگیری شده است.
آموزش نظم و انظباط فردی
یکی از مواردی که معمولا برای پسران دشوار است رعایت نظم و انظباط می باشد. در حالی که در دوره آموزشی تاکید بسیار زیادی بر آن است. این نظم را در وضعیت کامل و ناقص در رژه، صبحگاه، غذا خوردن و… می بینید. در همین راستا یکی از مهم ترین مواردی که در دوره آموزشی توسط مسئول یاد داده می شود، آنکارد پتو و تخت بعد از خواب است. کاری بس دشوار و نیاز به نظم که گاها کلافه کننده می شود.
در حالت کلی تمامی امور بر حسب اصل نظم و انظباط انجام می گردد.
انجام نظافت
در اولین مورد اشاره به تقسیم وظایف دوره آموزشی داشتیم. طبق برنامه سین سربازان قبل از اذان صبح بیدار و بعد از صبحانه برای اقامه نماز به مسجد یا نمازخانه می روند. بعد از آماده شدن نوبت به تمیزی و نظافت محل های مشخص شده برای هر گروه می باشد مثل صبحگاه، محوطه آموزشی، سرویس بهداشتی و… . معمولا توسط فرمانده آموزشی یا ارشد مورد بررسی قرار می گیرد.
آموزش مباحث نظامی و عقیدتی
از همان روزهای ابتدایی کلاس و جلساتی مرتبط با مباحث نظامی و عقیدتی در برنامه سین دوره آموزشی قرار دارد. مباحثی نظیر ش.م.ه، احکام و… مورد تدریس قرار می گیرد. شاید کمی حوصله سر بر باشد اما به نسبت زیر آفتاب ماندن و رژه و نظافت بهتر است. برخی از کلاس های نظامی توسط خود فرمانده آموزشی برگزار می شود.
آموزش رژه
بخش سخت و شیرین دوره آموزشی یادگیری رژه است. روزانه مدت زمان خاصی برای یادگیری رژه اختصاص داده می شود. البته شاید بنابه برخی پادگان های آموزشی خبری از رژه نباشد. هدف از رژه بدین دلیل است که در روزهای پایانی آموزشی گروهان ها رژه مخصوص پایان دوره را انجام می دهند. امیدارم که تاریخ اعزام شما در تابستان نباشد، که رژه مثل عذاب می شود.
نکته: افرادی که از نظر وضعیت سلامت معاف از رزم هستند، رژه یکی از موارد آن می باشد. این افراد بنابه شرایط جسمانی و روانی مجاز به انجام ای امور نیستند.
اسلحه شناسی
جدای از تدریس مباحث به صورت تئوری، جلسات عملی توسط فرمانده دوره نیز برگزار می شود. و اسلحه هایی نظیر کلاشینکف، ژ3، مسلسل و… نمایش و تدریس می شوند. دو اسحله اول بیشتر مورد آموزش قرار گرفته و چندین مرحله باز و بسته نمودن و قطعه شناسی انجام می شود. لازم به ذکر است که رژه اصلی شما به همراه اسلحه صورت می پذیرد. لذا آموزش هایی نظیر احترام با اسلحه، نحوه به چپ چپ و… نیز یاد داده می شوند.
میدان تیر
تمامی یادگیرهایی که در رابطه با اسلحه داده می شود بخشی برای میدان تیر است. آموزش هایی نظیر وضعیت دراز کش، زانو زده و ایستاده با اسلحه به همراه کلاه جنگی داده می شود. بسته به نیرو یک یا دو سری به میدان تیر برده شده و عمل تیراندازی را انجام می دهید. در نظر داشته باشید که تیراندازی ها دارای نمره می باشد.
تاریخ میدان تیر معمولا از اواسط دوره آموزشی به بعد می باشد. افرادی که معاف از رزم هستند نیز بنابه تشخیص فرمانده از بردن به میدان تیر و تیراندازی خودداری می شود.
مراسم صبحگاه
مراسمی که در روز مشخصی از هفته برگزار شده و تمام نیروهای پادگان در آن محل جمع می شوند. و برنامه هایی نظیر قرائت قرآت قرآن، سخنرانی فرمانده یا جانشین پایگاه، اعلام تنبیهات و تشویقی کادر و سرباز، رژه و… اجرا می گردد. این برنامه نمونه ای از مراسم پایان دوره سربازان به طو خلاصه تر می باشد.
آموزش و انجام نگهبانی
نقاطی در پادگان آموزشی وجود دارد که نیاز به مراقبت دارد. شاید نگهبانی از این مناطق زیاد حساس نباشد اما برای یادگیری قوانین آن در دوره آموزشی انجام می شود. نگهبانی ها 2 ساعته و یک شبانه روز را شامل می گردد. از قوانین آن می توان به وضعیت ناقص نبودن اشاره نمود. وضعیت ناقص به حالتی گفته می شود که سرباز می تواند کلاه و پوتین خود را در آورده و به استراحت بپردازد.
بدون دیدگاه