رشته شنوایی سنجی در زیرگروه 1 رشته نظری تجربی قرار داشته و در زمره رشته های پیراپزشکی و توانبخشی قرار می گیرد. این رشته نیز مانند سایر رشته های معتبر دیگر هدف داوطلبانی است که به نتیجه مطلوب خود در کنکور نرسیده اند و به رشته های به نسبت مناسب تر روی آورده اند. پذیرش در این رشته به صورت کشوری بوده و جزء رشته های بومی گزین قرار نمی یابد.
طول سال تحصیلی شنوایی سنجی تقریبا 4 سال بوده و واحدهای درسی مختلفی برای دانشجویان ارائه می شود. هدف از خلق این رشته پیشگیری و درمان بیماری های شنوایی و اختلالات مربوط به بخش گوش می باشد. این رشته جزء رشته های ستاره دار محسوب می شود. بدین معنی که دانشگاه مجاز به تشکیل کلاس های متشکل از دختر و پسر می باشد.
در این مقاله می خواهیم بیشتر از گذشته با رشته شنوایی سنجی آشنا شویم. لذا در صورت وجود هرگونه سوال و نیاز به راهنمایی تا پایان مقاله با راز ماندگار همراه باشید.
رشته شنوایی سنجی چیست؟
شاید بتوان گفت که جنگ های گذشتگان یکی از عوامل بروز نیاز به همچنین علم و دانشی شده است. زیرا سربازانی که از جنگ به خانه بر می گشتند با مشکلات فراوان شنوایی و گوش مواجه می شدند. رشته شنوایی سنجی در سال 1352 در دانشگاه شهید بهشتی کار خود را آغاز نمود و در سال 1355 در دانشکده علوم توانبخشی مورد پذیرش و تدریس شد. امکان ادامه تحصیل در این رشته برای مقطع کارشناسی ارشد، در سال 1371 فراهم شد.
در این رشته نوظهور دانشجویان آموزش می بینند که چگونه به تشخیص و درمان پرداخته و مسئولیت های یک ادیومتریست را بدانند و به عمل برسانند. ادیومتریست فردی است که به ارزیابی و تشخیص اختلالات شنوایی و تعادلی، مراقبت، پیشگیری و بهداشت شنوایی، توانبخشی و آموزش افراد کم شنوا می پردازد. در رشته شنوایی سنجی با استفاده از ابزارهای مختلف سعی بر عملی نمودن اهداف ذکر شده هستند.
بررسی دروس دانشگاهی شنوایی سنجی
این رشته هم اکنون در 9 دانشگاه دولتی در حال تدریس می باشد. تعداد ترم های تحصیلی جهت اتمام حدود 130 واحد درسی، 8 یا 9 ترم بوده و دروس مختلف عمومی، پایه و تخصصی بایسیت پاس شود. در ذیل به برخی از دروس مهم اشاره شده است.
- فیزیک صوت
- آناتومی عمومی با تاکید بر سر و گردن
- رادیولوژی سر و گردن
- آناتمی و فیزیولوژی دستگاه شنوایی و تعادل
- رشته شنوایی شناسی صنعتی
- رشد طبیعی زبان و گفتار
- ارزیابی پایه شنوایی
- اختلالات ارتباطی
- اختلالات زبان و گفتار
- ارزیابی تکمیلی شنوایی
- قالب گیری
- زبان آموزی به افراد کم شنوا
- بیماری های گوش، حلق و بینی و روش های درمانی
- تربیت شنوایی
- شنوایی شناسی کودکان
- شنوایی شناسی بالینی
- آکوستیک و سایکو آکوستیک
- تجهیزات شنوایی و اصول کالیبراسیون آن ها
- ارزشیابی تجویز و تنظیم وسایل کمک شنوایی و ارتباطی
- کاربرد دارو شناسی در رشته شنوایی سنجی
نکته: دانشجویان شنوایی سنجی نزدیک به 22 واحد کارآموزی در عرصه دارند که جزء بخش های مهم تحصیلی است.
مسئولیت ها و ابزارهای ارزیابی رشته شنوایی سنجی
از جمله وظایف و مسئولیت هایی که می توان برای متخصصان این رشته نام برد:
- آشنایی با دستگاه ها و تست های مختلف شنوایی سنجی
- توانایی بهره گیری از روش های درمانی مختلف برای تشخیص اختلالات شنوایی
- استفاده از تست های مختلف برای ارزیابی و سنجش درجات بیماری و…
- استفاده از ابزارهایی مثل سمعک و قالب گیری و ساخت قالب گوش
- توصیه های لازم در زمینه جراحی کاشت حلزون دادن و اجاع به پزشک متخصص
- انجام و ارائه برنامه های غربالگری برای نوزادان، کودکان قبل و بعد از حضور در دره ابتدایی مدارس
- ارتباط کاری با متخصص مغز و اعصاب، پزشک متخصص گوش، حلق و بینی، روانشناس، متخصص اطفال و گفتار درمانگر
- پیشگیری از آسیب شنوایی حفاظت و بهداشت شنوایی
- ارزیابی و تشخیص محل دقیق ضایعه گوشی و ارائه گزارشات به پزشک متخصص و جراح
- انجام توانبخشی برای افراد کاشت پروتز شده
- تشخیص و رفع ایرادات دستگاه ها در رشته شنوایی سنجی
از جمله تست های که در رشته شنوایی سنجی مورد استفاده قرار می گیرد، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- تست VEMP
- تست ECOGH
- تست ASSR
- تست ETF
- تست ABR
- تست OAE
- سمعک قابل کاشت استخوانی BAHA
- تست ادیومتری
- تست تمپانومتری و آکوستیک رفلکس
- تست کورتیکال شنوایی
- سمعک
نکته: ازجمله شخصیت هایی که برای رشته شنوایی سنحی مناسب هستند می توان به افراد با حوصله و صبر اشاره نمود. به دلیل جزئیات این رشته و شغل، نیاز به دقت و ریز بینی احساس می شود. اگر به رشته های پزشکی و لباس سفید علاقمندید اما از خون و … می ترسید، رشته شنوایی سنجی می تواند انتخاب مناسبی باشد. دارا بودن توانایی و مهارت مناسب در زمینه زبان انگلیسی کمک بسیاری در پیشرفت شغلی و درسی خواهد نمود.
مزایا و معایب
از جمله مزایایی که می توان بدان اشاره نمود محیط کاری آرام و بدون استرس است. فرسودگی شغلی در این رشته بسیار کم بوده و حساسیت مناسبی با خود دارد. سرعت ورود فارغ التحصیلان این رشته به بازار کار سریع می باشد.
در حیطه معایب می توان به هزینه بالای تهیه دستگاه های شنوایی سنجی و عدم شناخت کافی مردم از وجود این رشته اشاره نمود. علاوه بر این به دلیل تداخلی که در امور ادیومتریست ها و متخصصین گوش، حلق و بینی جود دارد، بازار کار شنوایی شناس ها تحت تاثیرات کم و بیش منفی قرار می گیرد. در حالی کار این دو شغل در جهت هم و مکمل یکدیگر است.
بازار کار
به دلیل پذیرش بسیار پایین این رشته در دانشگاه، که حدود 200 نفر است، فارغ التحصیلان به راحتی می توانند مشغول به کار شوند. در صورت استخدام دولتی حقوقی بین 6-4 میلیون و در مشاغل خصوصی بسته به تجربه و مهارت، حقوقی در نظر گرفته می شود. البته در صورت داشتن شرایط تاسیس مرکز از جمله سابقه کار نیز می توان درآمد مناسب تری از این بخش به دست آورد.
مراکز نظامی، مراکز بهزیستی، بیمارستان ها، پزشکی قانونی، شرکت های تهیه و ساخت سمعک و ابزارهای شنوایی سنجی، مراکز ارزیابی شنوایی و… از جمله مراکزی هستند که شنوایی شناس ها می توانند در آنجا مشغول به کار گردند.
در این مقاله به بررسی رشته شنوایی شناسی پرداختیم. در صورت وجود هرگونه سوال می توانید با مشاورین راز ماندگار در زمینه مشاوره تحصیلی در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه