استروئیدها نوعی از لیپید و در واقع چربی می باشند. این ماده در حالت کلی دارای 4 حلقه کربنی می باشد که سه تای آن سیکلو هگزان و آخری سیکلو پنتان است. ترکیبات و گروه های مختلفی به این ماده متصل می شوند که در نتیجه سبب ایجاد تفاوت در نوع و عمل می گردد. استروئیدها در بدن آدمی و حیوانات از جمله به شکل کلسترول، استروژن، تستسترون و کورتیزول وجود دارد.
معمولا استروئیدها را بر اساس تعداد کربن ها طبقه بندی می نمایند. به عنوان مثال تسترون دارای 19 کربن است. این ماده دارای وظایف و مسئولیت های مهمی می باشد که در دنیای ورزش به طور مکرر به گوش می رسد. فاز آنابولیک که در رشد عضلات نقش اساسی ایفا می نماید. این ماده در هر بخش بنا به نیاز ترشح شده و به کار بسته می شود.
در این بین افرادی هستند که فراتر از میزان طبیعی به مصرف و تزریق این مواد می پردازند. وابستگی هایی میان خود و ماده ایجاد می نمایند. به همین سبب در این مقاله قصد داریم به بررسی استروئیدها و عوارض و اثرات آن بپردازیم. در صورت وجود هرگونه سوال و نیاز به راهنمایی تا پایان مقاله با راز ماندگار همراه باشید.
اعتیاد به استروئیدها
لازم به ذکر است که استروئید در علم پزشکی مصارف مختلفی داشته و برای بیماری های التهابی توسط پزشکان تجویز می گردد. اما امروزه برخی از جوانان و رده های سنی مختلف، از استروئید برای افزایش حجم و توده عضلات و اثربخشی سریع تر فعالیت ورزشی خود استفاده می کنند.
این ماده از دهه 1950 به طور وسیع در بین ورزشکاران حرفه ای و آماتور شهرت خاصی پیدا نمود. و دلایل همانطور که اشاره شد برای افزایش قدرت و ماهیچه ها بوده است.
در گذر زمان استروئیدها در بین نوجوانان و جوانان گسترش بیشتری یافته و به حد خطرناک خود رسید. گروه سنی 25-18 و 36-26 سال به ترتیب دارای بیشترین مصرف کنندگان می باشند.
تعداد مردان چندین برابر زنان بوده و وابستگی هایی به واسطه حصول نتایج خوشایند و فراتر از حالت طبیعی ایجاد نموده است.
عدم آگاهی و اطلاع رسانی مناسب سبب ایجاد باورهایی اشتباه نظیر ” عدم ایجاد عوارض در مصرف استروئید، فقط یک بار مصرف می کنم، می خوام سریع به نتیجه برسم و… ” در گسترش این ماده موثر بوده اند.
دو نقش مهم استروئیدها
این ماده دارای دو نقش مهم آنابولیک و آندروژنیک در بدن آدمی است. مصرف استروئید سبب افزایش رویش مو، ضخیم تر شدن صدا و… که ناشی از اثرات آندروژنیک است می شود.
و در مقابل با افزایش رشد ماهیچه ها اثرات آنابولیکی خود را نشان می دهد. تقریبا در دهه 1930 میلادی اولین بار از استروئیدهای آنابولیک برای درمان بیضه های دچار کم توانی در کارکرد جنسی بهره برده شد.
جدای از مصارف پزشکی دیگر، در خلل آزمایشات پزشکان متوجه شدند که مصرف استرئید سبب افزایش ماهیچه اسکلتی می شود و همین عامل دلیلی برای سوق پیدا کردن ورزشکاران بخصوص بدنسازان و وزنه بردارها به سمت استروئیدها شد.
بعدها با افزایش مصارف آن از سوی کمیته های ورزشی غیر قانونی اعلام شده و در ردیف موادهای مخدر قرار گرفت. اغلب استروئیدهای موجود در بازار در شرایط آزمایشگاهی نامناسب و به صورت قاچاق و غیر قانونی توزیع می شود.
در مصارف پزشکی همچنان مورد تجویز پزشکان و مهیا در داروخانه ها می باشد.
اشکال و انواع مختلف استروئیدها
استروئید به اشکال مختلفی نظیر قرص، کپسول و آمپول در بازار وجود دارد. این گروه از ماده ها شکل، رنگ و اسم متفاوتی داشته و بنابه نوع آن، درجات مختلفی از تغییرات هورمونی و افزایش قدرت را نشان می دهند. در حال حاضر تقریبا 100 نوع استروئید در بازار موجود است که در ذیل به برخی از آنان اشاره شده است.
- استانوزولول
- متان دیتون
- اوکساندرولون
- کربنات هگزاهیدروبنسیل
- تستسترون آندکانوئیت
- تستسترون پروپیوئیت
- تستسترون انانتیت
- تستسترون سیپیونا
نکته: استروئیدها توسط اندام های مختلف جذب شده و به سختی از بدن دفع می شوند. افرادی که در دوره های طولانی به مصرف این ماده پرداخته اند، حتی پس از 6-3 ماه نیز امکان تشخیص در ادرار و خون وجود دارد.
دلیل اعتیاد به استروئید
عاملی که میل و کشش نسبت به استروئید را در افراد به خصوص ورزشکاران به وجود می آورد، قدرت و نیرو است. این عامل در میان بدنسازان و برخی رشته های دیگر نظیر وزنه برداری، دو و میدانی و… رواج یافته است.
فرد با مصرف این ماده با قدرت زیاد و مطلوبی مواجه می شود. این افزایش نیروی بدنی سبب ادامه دار شدن و سوء مصرف می گردد.
طبق تحقیقات افراد، به خصوص رنج سنی نوجوان و جوان قصد دارند با مصرف این ماده کمبودهایی نظیر اعتماد به نفس پایین، بلوغ دیر رس، اشکال در ظاهر و خودانگاره بدنی منفی را جبران نمایند.
این نوع جبران کاذب و زودگذرا بوده و در نهایت شخص را با حجم زیادی از اضطراب و افسردگی مواجه می نماید.
نکته: مصارف افراطی استروئید سبب عوارضی چند می گردد که در ادامه بدان اشاره شده است.
طبق تحقیقات افراد با ترک مصرف استروئید علائمی از ترک نظیر اضطراب، اختلالات خواب، افسردگی و سردرگمی را از خود نشان می دهند. در نهایت احتمال گرایش شخص به موادهای دیگر را فزونی می بخشد.
علاوه بر آن شخص با قطع مصرف و کاهش سریع حجم عضلات و قدرت بدنی، به دلیل کاذب بودن آن دچار ناامیدی می گرددئ لذا تلاش با اراده و برنامه غذایی و تمرینی مناسب به مراتب نتیجه و ماندگاری بالاتری خواهد داشت.
عوارض مصرف
همانند اغلب موادها استروئید نیز با ورود به خون کار خود را آغاز و خود را به داخل اندام ها می رساند. در نهایت با چسبیدن به پروتئین های موجود در مایع درون سلولی، خود را به هسته رسانده و اثرات خود را بر اندام های مختلف مثل کبد، کلیه و… اعمال می نماید. از جمله عوارض آن می توان موارد ذیل را نام برد.
- ریزش موی
- ناراحتی های پروستات از قبیل سرطان
- کاه تولید اسپرم و ناباروری
- کاهش میل و قوای جنسی
- کاهش حجم بیضه ها و کوچک شدن آلت تناسلی
- نامنظم شدن دوره های قاعدگی
- چروکیده شدن سینه ها
- رویش موهای زائد در بخش های مختلف بدن
- ابتلا به بیماری های کبدی مثل آکنه
- ابتلا به بیماری های قلبی عروقی به دلیل افزایش چربی ناسالم
- وارد فشار زیاد به ماهیچه های قلب در نتیجه لخته شدن خون
- ایجاد نارسایی و عفونت در کبد
- ایجاد اختلال در سیستم گوارشی
- توقف رشد بدنی نوجوان به دلیل ازدیاد هورمون
- افزایش احتمال ابتلا به بیماری هایی نظیر هپاتیت، ایدز و…
در این مقاله به بررسی مختصر استروئیدها پرداختیم. در صورت وجود هرگونه سوال و نیاز به راهنمایی می توانید با مشاورین راز ماندگار جهت مشاوره اعتیاد در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه