رشته ی ریاضی عمدتا پلی است برای تحصیل در رشته های فنی مهندسی و علوم پایه. که در ادامه به تعدادی از زیر شاخه های رشته ریاضی اشاره میکنیم. تحقیق در ارتباط با رشته های دانشگاهی باعث می شود که داوطلبان ابتدا با رشته های مختلف آشنا شده، محیط کار و بازار کار آن رشته در ایران، پیش نیاز های آن. رشته کاری را شناخته سپس با کمک از مشاور تحصیلی با آگاهی کامل انتخاب رشته خود را انجام دهد
مشاور تحصیلی باید با شناخت روحیات دانشجو او را به رشته مورد نظرش هدایت کند. اگر به بخش تئوری علاقه مند رشته های علوم پایه واگر در کنار مسائلی تئوری کار عملی را نیز به خوبی انجام دهد رشته های مهندسی را به او معرفی کند.
زیر شاخه های رشته ریاضی:
مهندسی کامپیوتر :
امروزه تکنولوژی عضو لاینفک زندگی همه مردم را در بر میگیرد. از معمول ترین نمونه های آن می توان به کامپیوتر ها و گوشی های هوشمند اشاره کرد.
رشته مهندسی کامپیوتر یکی از محبوب ترین زیر شاخه های رشته ریاضی است و به دو بخش نرم افزار و سخت افزار تقسیم می شود. سخت افزار به بخش های فیزیکی کامپیوتر ساخت و تعمیر قطعات میپردازد . و شباهت هایی نیز با رشته برق گرایش الکترونیک دارد .نرم افزار بیشتر به برنامه نویسی و اصول پایه کار میپردازد و بیشتر تولید نرم افزار برای کاربردهای مختلف و بستر های متفاوت می پردازد.
مهندسی برق :
- قدرت :
بازار کار این رشته بیشتر در نیروگاه ها تولید برق وادارات برق است ،. به هدایت جریان برق بین خطوط مختلف میپردازد
- الکترونیک:
بازار کار این رشته برای ساخت دستگاه ها مختلف الکترونیکی کار با میکرو های مختلف است . به گرایش سخت افزار رشته مهندسی کامپیوتر نزدیک است.
- مخابرات:
به بررسی نحوه دریافت و ارسال سیگنال و اطلاعات میپردازد.
- کنترل:
بیشتر به توازن ورودی و خروچی دستگاه میپردازد و علاوه بررشته برق در دیگر رشته ها نیز کاربرد دارد.
مهندسی مکانیک:
- گرایش حرارت و سیالات:
دانشجویان این رشته در زمینه تهویه مطبوع، دستگاههای آب و فاضلاب و گرمکننده ساختمانها تحقیق میکنند و درباره طراحی نیروگاهها، موتورهای احتراق داخلی و طراحی انواع موتورهای درونسوز اتومبیل آموزش میبینند.
- طراحی جامدات:
دانشجویان این رشته بهترین حالت قطعات مورد نظر وهمچنین به بررسی نیروهای وارد شده به آنها میپردازد.
- ساخت و تولید:
به زمینههای کاربردی مهندسی مکانیک میپردازد و مهندس این گرایش در زمینه شکل دادن فلزات، طراحی قالبها و ساخت قطعههای گوناگون فعالیت میکند.
مهندسی دریا:
دانشجوی مهندسی دریا گرایش کشتیسازی مسائلی از قبیل طراحی بدنه، استحکام بدنه، سیستمهای پیشرانه، پایداری کشتی در مقابل امواج کناری و جانبی کشتی و طراحی سیستمهای مربوط به ناوبری را مطالعه میکند
مهندسی صنایع :
- برنامهریزی و تحلیل سیستمها:
گرایش برنامهریزی و تحلیل سیستمها تا حدودی جنبه نرمافزاری دارد و بیشتر به ارائه راهکار سیستماتیک میپردازد
- تکنولوژی صنعتی:
گرایش تکنولوژی صنعتی نسبت به گرایشهای تولید صنعتی و تحلیل سیستمها فنیتر بوده و به مهندسی مکانیک نزدیکتر میباشد. هدف این گرایش تربیت تکنولوژیستهای کارخانه است.
- ایمنی:
صنعتی گرایش ایمنی صنعتی به مسائل مشکلساز در صنعت از لحاظ ایمنی میپردازد؛ یعنی تلاش میکند تا با اجرای دستورالعملها از خطرات احتمالی جلوگیری کند و در صورت بروز مشکل یا خطری، راهی برای رفع آن پیدا نماید.
مهندسی عمران:
دانشجوی مهندسی عمران ـ عمران مسائل مربوط به سازه، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک را مطالعه میکند؛ یعنی از یک سو به طراحی و نحوه ساخت اسکلت ساختمانها و سایر بناهای فنی مثل پل، فرودگاه و تونل پرداخته و از سوی دیگر به مطالعه رفتار زمین بناهای فنی میپردازد تا براساس نوع خاک زمین مورد نظر، شکل و شالوده سازهای را که قرار است ساخته شود، طراحی کند.
- عمران ـ نقشهبرداری:
هنگامی که مکان ساخت یک سازه تعیین میشود، اولین کار نقشهبرداری است. تا پستی بلندیها و نقشه مربوط به آن منطقه مشخص شده و براساس آن، مکان خاکبرداری، میزان خاکبرداری و نحوه خاکبرداری تعیین گردد و در نهایت سطح مناسب برای پیسازی سازه مورد نظر آماده شود
- عمران ـ آب:
مهندسین عمران ـ آب با ساخت سدها، تصفیهخانهها، تونلهای انتقال آب و شبکههای توزیع آب در همین راستا گام برمیدارند. برای مثال در ساخت یک سد، بررسی پستی و بلندیهای منطقه که سد در آن ساخته میشود و تعیین مقدار بتن مورد نیاز برای ساختن سد به گرایش نقشهبرداری مربوط میشود. همچنین تعیین مکان ساخت سد و طراحی حجم مخزن سد و سرریزها و کارهای آماری مربوط به بارندگی و جمعآوری آب به گرایش مهندسی عمران ـ آب برمیگردد و بالاخره ساخت خود سد به گرایش عمران ـ عمران ارتباط پیدا میکند.
مهندسی هوا فضا:
شاخهای اصلی از رشتههای مهندسی است که تمرکز اصلی آن بر طراحی هواپیما و فضاپیما میباشد. این رشته مهندسی بهطور کلی دارای دو شاخه اصلی هوانوردی و کیهاننوردی میباشد که تا حدودی با یکدیگر همپوشانی دارند. مهندسی الکترونیک پروازشته با امورالکترونیکی مهندسی هوافضا سر و کار دارد.
مهندسی فناوری اطلاعات:
فناوری اطلاعات یا IT که مخفف Technology Information میباشد, رشتهای است که تمام رشتههای دانشگاهی را میتواند پوشش دهد. منتها از نظر عملیاتی یک رشته میان رشتهای, بین کامپیوتر و صنایع برق است که در این میان امور مربوط به تولید, پردازش, نگاهداشت و عرضه اطلاعات به مباحث کامپیوتری مرتبط میشود, بحثهای مدیریت اطلاعات و فرآیندهای آن از سلسله بحثهای رشته صنایع و رشته برق است و به خصوص گرایش مخابرات, انتقالات مرتبط با اطلاعات و دادهها را برعهده داردمتخصص این رشته باید بتواند اطلاعات را جمعآوری, دستهبندی و پردازش کرده و به موقع از آن استفاده نماید از همین رو کارشناس این رشته باید مبانی کامپیوتر را بلد باشد. به عبارت دیگر هسته اصلی این رشته همان هسته اصلی مهندسی کامپیوتر است.اینجاست که نقش مشاور تحصیلی مشخص می شود تا بتواند به دانشجو کمک کند از بین مهندسی کامپیوتر نرم افزار ،سخت افزار وفناوری اطلاعات یک گزینه را انتخاب کند.
مهندسی معدن:
از زیر شاخه های دیگر رشته ریاضی که مجموعه علوم و فنونی است که از اکتشاف یک کانسار (ذخیره معدنی با ارزش اقتصادی) آغاز و تا فرآوری آن ادامه مییابد. مهندسی معدن به عنوان اولین رشتهٔ مهندسی آکادمیک تاریخ برای اولین بار در انگلستان پایه گذاری شده است. اولین علمی است که بشریت از ابتدای وجود خود تاکنون با آن ارتباط نزدیکی داشتهاست. این حرفه به علت شرایط سخت کاری، یکی از ۱۰ حرفه دشوار جهان شناخته شدهاست.
- اکتشاف معدن:
مهندس معدن در گرایش اکتشاف پس از کشف معدن، نوع و شکل مواد معدنی را تعیین کرده و به ارزیابی اقتصادی، میزان ذخیره و همچنین چگونگی استخراج منابع معدنی میپردازد
- استخراج معدن:
گرایش استخراج شامل عملیات حفاری و آتشباری به منظور خردکردن سنگ، بارگیری و باربری و در اغلب اوقات سنگشکنی به منظور رساندن ابعاد “کانسنگ” به اندازه مناسب است. این عملیات میتواند در معادن روباز، زیرزمینی و در موارد محدودی در دریا انجام گیرد.
مهندسی شیمی:
- صنایع پتروشیمی :
وظیفه مهندسی پتروشیمی، طراحی دستگاهها و فرآیند تولید مواد مختلف از جمله کودهای شیمیایی، شویندهها، فرآوردههای پلیمری (مواد اولیه پلاستیکها، لاستیکها و الیاف مصنوعی) و مواد شیمیایی (اسیدها، حلالها) از نفت و برشهای نفتی است. دروس تخصصی دانشجویان این رشته بیشتر در مورد کاتالیزورهای صنعتی است که در رآکتورها به کار میرود.
- صنایع گاز :
عمق چاهی که برای استخراج گاز زده میشود، قطر لولهای که گاز را از چاه به پالایشگاه یا از پالایشگاه به شبکههای شهری منتقل میکند، نحوه انتقال گاز از چاه به پالایشگاه، نحوه گرفتن گازCO2 از این ماده (برای جلوگیری از خورده شدن لولهها)، نحوه شیرین کردن گاز ترش ( گاز اولیهای که از چاه استخراج میشود و قابل مصارف شهری و … نیست) همه در حیطه فعالیت یک مهندس شیمی گرایش گاز قرار دارد.
- شیمیایی سلولز:
یک مهندس شیمی گرایش شیمیایی سلولزی در زمینه تبدیل چوب به کاغذ تخصص دارد قسمت عمده چوب از سلولز تشکیل شده است. همچنین ضایعات کشاورزی مثل پوست برنج، سبوس برنج و ضایعات برگ درختان دارای مقادیر قابل توجهی سلولز است که این ضایعات در بسیاری از نقاط به عنوان یک عنصر مزاحم سوزانده شده و باعث آلودگی محیط زیست میشود. اما امروزه در کشورهای دیگر از همین ضایعات برای تولید یک نوع سوخت به نام “اتانول” که در ترکیب با بنزین، سوخت بسیار خوبی است؛ استفاده میشود. و در این فرآیند مهندسین شیمیایی سلولزی نقش بسیار مهمی را برعهده دارند.
- صنایع غذایی :
یکی از کاربردهای مهندسی شیمی در تولید مواد غذایی و بخشهای صنایع غذایی مانند میکروبیولوژی غذا، شیمی غذا و کنترل کیفی صنایع غذایی است
- پالایش :
گرایش پالایش به طراحی پالایشگاهها باز میگردد. یعنی دانشجوی این گرایش، شیوه طراحی دستگاههایی مثل برجهای تقطیر، دستگاههای جداکننده مایعات از مایعات و گازها از مایعات را میآموزد؛ دستگاههایی که مشتقات ئیدروکربنی مثل بنزین و گازوئیل و مواد سنگینتر مثل قیر و شویندهها را از نفت خام جدا ساخته و به دست میآورد.
بهرهبرداری از منابع نفت :
مهندس بهرهبرداری از منابع نفت مهندسی است که راهها و روشهای بهرهبرداری بهینه از مخازن نفت را ارائه میدهد. در واقع یک مهندس بهرهبرداری از نفت با توجه به نوع مخزن نفت تعیین میکند که به یاری کدام یک از روشهای موجود؛ تزریق گاز، تزریق آب، تزریق مواد پلیمری یا ازدیاد حرارت میتوان نفت را راحتتر و مقرون به صرفهتر بهرهبرداری کرد
- طراحی فرآیندهای صنایع نفت:
فرآیند یعنی عملکرد یا روش و طریقی که بتوان به یاری آن مادهای را از حالتی به حالت دیگر تغییر شکل داد و منظور از مهندس طراحی فرآیندهای صنایع نفت یعنی فردی که روش این تغییر و تحول را طراحی کند
انتخاب درست میتواند بازارکار و سرنوشت افراد را دستخوش تغییر قرار دهد پس چه بهتر که در مبحث انتخاب رشته با دقت بیشتر و کمک گرفتن از افراد متخصص مثل مشاور تحصیلی درصد موفقیت را افزایش داد.
بدون دیدگاه